Wandelen 

Het heuvelige Maarkedal, gelegen in de Vlaamse Adennen, is een wandelgemeente bij uitstek. De vele landelijke wegen en de adembenemende vergezichten zorgen voor uren wandelplezier. Je kan blijven terugkomen, steeds zal je stukjes ontdekken die je eerder onbekend bleven...

De vijf wandelingen hieronder, voor jou uitgestippeld via het wandelnetwerk, zijn ideaal om Maarkedal te ontdekken. De papieren versies kosten 1 euro, maar je kan de wandelingen ook downloaden. Je kan doorklikken op elke titel voor meer informatie.

Onderstaande wandelingen van Toerisme Oost-Vlaanderen/Toerisme Vlaamse Ardennen en Milieufront Omer Wattez gaan door Maarkedal. 

Ook in natuurgebied "het Burreken" kan je zalig wandelen! Natuurpunt organiseert er op regelmatige basis begeleide wandelingen. Daarnaast lopen er twee bewegwijzerde wandelroutes door het domein: de Eikelmuisroute (7,5 km) en de Vuursalamanderroute (7 km). Meer info.

Brochures kopen?
Alle vermelde brochures kan je kopen aan het loket van de  dienst Burgerzaken tijdens de openingsuren.
De publicaties van het gemeentebestuur kan je ook gratis downloaden.
Kaarten en brochures van Toerisme Oost-Vlaanderen kan je aankopen via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen: www.tov.be/nl/webshop
Voor verdere info en vragen kan je terecht bij de dienst Vrije Tijd.


 

Z+ : een nieuwe wandelroute met unieke zitobjecten 

Op zondag 10 juni is Z+, een nieuwe wandelroute in onze gemeente, officieel geopend. Z+ staat voor 'zitten met een plus'. Op 5 locaties langs deze route werden bijzondere zitobjecten geplaatst, stuk voor stuk zitobjecten met een plus.

De wandelroute bestaat uit 2 lussen, goed voor 7,5 en 4,5 km wandelen langs trage wegen, tussen de velden, met magnifieke vergezichten en langs zalige plekjes ... Het bijzondere landschap van onze gemeente, in het hart van de Vlaamse Ardennen, staat centraal. De unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vincke & Thijs Urban, maken de beleving van het eindeloze landschap compleet en geven een extra aan de stop onderweg. 

Download de wandelbrochure 

Wil je Z+ ontdekken? Zin om te wandelen? 
Je kan de brochure hier downloaden of gratis afhalen bij de dienst Burgerzaken. 

Deel jouw foto's! 

Heb je mooie foto's genomen tijdens de Z+ wandeling en bij de Z+ objecten? 
Vergeet zeker niet jouw mooiste foto’s te posten op sociale media. Gebruik hierbij de hashtags #zplus, #maarkedal, #maarkedalmoetjebeleven en #vlaamseardennen.

De Z+ wedstrijd 

Via een wedstrijd ging het gemeentebestuur op zoek naar bijzondere zitobjecten, ontworpen voor een specifieke locatie langs de wandelroute. Aan die wedstrijd deden 51 vormgevers, zowel professionals als amateurs, mee. Zij dienden samen precies 100 ontwerpen in. De jury, bestaande uit Johan Valcke, jarenlang directeur van en drijvende kracht achter Design Vlaanderen, vormgevers Elisabeth Leenknegt en Ben Storms, kunstenaar Matthieu Ronsse en boomverzorger Peter Vosters kregen de moeilijke taak om uit alle inzendingen die ontwerpen te kiezen die het meest beantwoordden aan de opdracht: creëer een unieke zitplaats die aan wandelaars en fietsers een extraatje biedt tijdens de stop onderweg.

Na een eerste selectie en een ontmoetingsmoment tussen jury en ontwerpers, selecteerde de jury 3 ontwerpen, die opvielen door de subtiele en vanzelfsprekende manier waarop ze geïntegreerd worden in het landschap. Ze voegen op een heel bescheiden manier iets toe aan en benutten de structuur van de site en laten op die manier het landschap de hoofdrol spelen in plaats van de aandacht naar zich toe te trekken.

De geselecteerde zitobjecten zijn van de ontwerpers Marthe Vanthuyne, Kai Kinnaer (dit ontwerp wordt in een latere fase uitgevoerd) en Floris Vincke & Thijs Urban. Marthe Vanthuyne sleepte met haar ontwerp ook de bijzondere prijs “André Verroken” in de wacht.  André Verroken, inwoner van Maarkedal en bekend vormgever, noemde haar ontwerp een eenvoudig maar heel krachtig idee.

Naast de 3 geselecteerde ontwerpen, werden in overleg met de jury nog 2 ontwerpers, die ook deelnamen aan de wedstrijd, aangeduid om in opdracht een nieuw ontwerp in te dienen. Jan Detavernier en Karel Verhoeven viel die eer te beurt.


Z+ is een initiatief van de gemeente Maarkedal met financiële steun van Platteland Plus.

 

 

 


 

Wandeling met gids 

Wil je Maarkedal liever ontdekken met gids?
Dat kan. Bij de gidsenvereniging Vlaamse Ardennen Extra kan je terecht voor een begeleide wandeling door enthousiaste Vlaamse Ardennengidsen erkend door Toerisme Vlaanderen.
In hun vast aanbod onder meer de "Erfgoedwandeling Valerius De Saedeleer", een wandeling met allerlei anekdotes over Etikhove tijdens het interbellum. Een aanrader!