Cursus "Werken met de tablet" 

"Autoriteit" door professor Paul Verhaeghe 

Auteurslezing Karla Stroefs 

Jeugdboekenweek 2016: "Weg van de stad" 

Auteurslezing Pieter Gaudesaboos 

Auteurslezing Mathias De Leeuw en Kristien In-'t-Ven 

Receptie 20 jaar bibliotheek 


Babbelbox 20 jaar bibliotheek 

Op 18 en 19 september plaatsten we een babbelbox in de bibliotheek en vroegen we jullie een boodschap in te spreken. Bekijk hier het mooie resultaat!

 

 

 

 

 


 

Quiz van de bibliotheek 


Ballonwedstrijd 20 jaar bibliotheek 


Jeugdboekenweek 2015: Faro & Farinelli 


Auteurslezing An Melis 


Auteurslezing Siska Goeminne 


"De genetische revolutie" door professor Cassiman 


Regiovertelsessie met Hilde Rogge en Veerle Ernalsteen 


Literaire avond met Jeroen Theunissen 


In het spoor van Valerius 

Valerius De SaedeleerKunstschilder Valerius De Saedeleer woonde van 1921 tot 1937 in Etikhove. Met het project “In het spoor van Valerius” brachten we tussen 14 september en 26 oktober 2014 de meest beroemde inwoner van Maarkedal nog eens onder de aandacht. De biografie “Valerius De Saedeleer ... achterna”,  vormde de rechtstreekse aanleiding voor dit project. Via diverse activiteiten, waaronder een varkenskermis, een tentoonstelling, lezingen, een wandeling, ... blikten we terug op een interessant stukje Maarkedalse culturele geschiedenis, namelijk Etikhove als kunstenaarsdorp tijdens het interbellum..

Het project was mogelijk dankzij de financiële steun van:

 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.         


Tussen zomerlicht en winterdroom, Valerius De Saedeleer gelinkt 

Tentoonstelling van 27 september tot 26 oktober

Valerius De Saedeleer was een landschapsschilder bij uitstek. Tijdens zijn verblijf in Maarkedal had hij vanuit zijn woning, Villa Tynlon bovenaan de Bossenareheuvel, zicht op het landschap van Maarkedal en de Vlaamse Ardennen. De tentoonstelling zoomt met reproducties in op zijn Etikhoofse periode.

In het tweede luik van de tentoonstelling gaan hedendaagse kunstenaars de confrontatie aan met werk van Valerius De Saedeleer. De kunstenaars werden geselecteerd door een professionele jury: Bart De Clercq, Patrick Ronse en Hilde Van Canneyt.

Kunstenaars:

Barry Camps | Pieter-Jan Cierkens |Jan Pieter Cornelis
Toon Delanote | Natacha Dimovska | Michaël Marek | Ann Schatteman
Studio Arbor | Klaas Van der Linden | Bram Verstraeten


Open op zaterdag van 14 tot 17 uur en op zondag van 10 tot 17 uur.
Locatie: firma Kalitek, Onderbossenaarstraat 29, 9680 Maarkedal. Hier was tijdens het interbellum het weefatelier "Société de Tapis d’Art De Saedeleer et Co" gevestigd.
Gratis inkom.

Afbeelding: De oude perelaar, Stedelijk Museum Aalst


Verwendag en boekenverkoop 2014 


Grupetto - In Flanders Fields. Een muzikaal oorlogsdagboek. 


Sporthappening 

Onder prachtige weersomstandigheden ging op donderdag 18 september 2014 de 13de editie van de Sporthappening door op de sportterreinen in de Maalzaakstraat in Maarkedal.
Naast de jaarlijkse veldloop stonden er tal van sportactiviteiten op het programma: karate, voetbal, rugby, honkbal, tikspelen, hockey...


Varkenskermis 14 september 

Varkenskermis anno 2014

Zondag 14 september was Varkenskermis: al om 10 uur kwamen de eerste geïnteresseerden het Etikhoveplein opgeslenterd om de sfeer op te snuiven en deel te nemen aan de workshop “Etsen met de pers” met Kaatje Vermeire. Anderhalf uur later kwam het feest goed op gang, met de lancering van het Valeriusbier (een groot succes trouwens, de 15 voorziene vaten zijn helemaal leeg!) en gesmaakte optredens van Fanfare de Bijenkorf en Volkskunstgroep Gouden Aren.

Intussen kon iedereen zich bedienen van het lekkere eten en gingen nog drie op De Saedeleer geïnspireerde workshops door: walsen met de pers met Kaatje Vermeire; T-shirts maken met Pieter Bostoen en knutselen met Caroline Bee.
Op het graspleintje was er, net als in 1926 een vogelpikwedstrijd. De winnaars Wim Verkest en Lea mogen nog een pakketje Valeriusbier komen ophalen.
De succesvolle band “Okon and the movement” kruidde het geheel met jazzy grooves. Wie tot het laatst bleef, werd op magistrale wijze beloond voor het geduld: Koen de Cauter en Sarah D’hondt zorgden voor het hoogtepunt van de dag: ze sleepten de hele tent mee met hun selectie Franse chansons. We horen hen graag later terug in het Marca!

Een sfeerbeeld vind je via volgende link: http://www.avs.be/avsnews/in-het-spoor-van-valerius

Varkenskermis anno 1926

Op 12 september 1926 werd op het dorpsplein van Etikhove een varkenskermis georganiseerd ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe weefatelier "Société de Tapis d’Art De Saedeleer et Co", waarin zowel Valerius als zijn dochters een belangrijke rol speelden. Het aantal genodigden werd geschat op meer dan 400; er waren heel wat vooraanstaande gasten uit de politieke en culturele wereld. Op het menu stond wat destijds in elk huisgezin op tafel kwam op kermiszondag: rauwe ham, varkensbouillon, ribbetjes en filetgebraad of koteletjes. Het aperitiefconcert werd verzorgd door  de ‘Fanfare d’Etichove’, Fanfare De Bijenkorf dus. Verder werden de tapijten van het atelier tentoongesteld in Auberge De Vos, in het gemeentehuis en in het nieuwe atelier.


Speelpleinwerking zomer 2014 


Run for Fun 12 juli 2014 


Marca Koort 11 juli 2014 


Sportfiguur, sportbelofte en sportverdienste 2013 

Valentijnsdag vrijdag 14 februari 2014 stond in Maarkedal geheel in het teken van sport en de liefde voor de sport met het sportgala. Voor de derde keer werd het Maarkedalse sportgala georganiseerd door de dienst Vrije Tijd in samenwerking met de sportraad. De dansschool B.O.S.S. Dance Complex opende de avond, waarna Schepen van sport Filip Meirhaeghe iedereen verwelkomde. Het gala werd gepresenteerd door sportjournalist Eddy Botteldoorne die intussen een bekend gezicht is voor het sportgala van Maarkedal.

De uitreiking van de sporttrofeeën Sportverdienste, Sportbelofte en Sportfiguur van 2013 vormden het hoogtepunt van de avond. De trofee voor sportverdienste 2013 ging naar Antoine Veys voor zijn jarenlange inzet voor de paardensport en de Sint-Eligiusruiters in Maarke. Bekijk hier het felicitatiefilmpje voor Antoine Veys.

De jonge schermer Stijn Windels (20) werd sportbelofte 2013. Stijn behaalde met zijn ploeg zilver op het Belgisch kampioenschap schermen. Hij haalde brons op het individueel Belgisch kampioenschap voor junioren en wist zich te kwalificeren voor wereldbekertornooien. Zijn medekandidaten in de categorie sportbelofte waren Wannes De Langhe (tennis), Anton Descamps (atletiek), Job Duhamel (wielrennen) en Glenn Maes (wielrennen en veldrijden). Stijn kreeg felicitaties van Freek Braeckman. Bekijk hier het filmpje.

Jasper Balcaen sleepte de trofee van sportfiguur 2013 in de wacht. Hij behaalde in 2013 schitterende resultaten in diverse internationale wedstrijden, waaronder het wereldkampioenschap slalom (12e plaats) en reuzenslalom (20e plaats). Daarnaast voldeed hij aan de internationale selectiecriteria voor Sochi. De andere kandidaten voor sportfiguur waren Lander Balcaen (zeilen), Robbe Balcaen (paardensport), Aurelie Bothuyne (paardensport) en Dieter Geenens (atletiek). Voor Jasper, die in maart naar Sochi gaat, was er een verrassingsfilmpje met Elfje Willemsen en een filmpje met Philippe Muyters.

De kandidaten voor sportfiguur en sportbelofte werden samen voorgesteld in het filmpje 'alles is liefde'.

Tijdens het sportgala werden ook clubkampioenen, gewestelijke, provinciale en nationale kampioenen gehuldigd. Hieronder een overzicht van de Maarkedalse sportkampioenen:

Clubkampioen
Bernard Bellinck - jogging
Gerda Capiau - jogging
Annette De Maeseneire - wielrennen
Luc De Nil - wielrennen

Gewestelijk kampioen
Schuuseneren - tafelvoetbal
U13- ploeg KVV Vlaamse Ardennen – voetbal 

 

Provinciaal kampioen
Wannes De Langhe - tennis
LRV - paardensport 

Podium Belgisch kampioenschap
Anton Descamps - atletiek
Stijn Windels - schermen

Belgisch kampioen
Dieter Geenens - atletiek
Paul Gruloos - atletiek   

We wensen alle sporters nogmaals te feliciteren en wensen hen nog veel succes in de toekomst. Tenslotte bedanken we graag alle medewerkers aan dit sportgala, in het bijzonder de voorzitter van de sportraad, dhr. Tom D’hont en de medewerkers van de werkgroep voor het sportgala. Zonder de enthousiaste en vrijwillige inzet van al deze mensen was de realisatie van het sportgala niet mogelijk.

Sportgala 2014 


Kinderdriekoningenfuif was een succes! 

Op 'zotte zaterdag' 11 januari 2014 konden alle kinderen in Maarkedal Driekoningen vieren. Verkleed in hun 'beste kostuum' gingen ze van deur tot deur zingen voor een snoepje of wat centjes. Om deze ‘zotte zaterdag’ passend af te sluiten was er voor het eerst een megacoole driekoningenfuif met de ‘Kids Disco Show’ in zaal De Wante in Schorisse. Het was meteen een schot in de roos: ruim 100 'koningen' kwamen gratis feesten en dansen en werden er getrakteerd op snoep en koek! We zagen alleen blije gezichten.


Groot Kermisdictee van de bibliotheek 2013 

Iedereen is aandachtig aan het luisteren.
Daarna begint het moeizame schrijven.
Ook onze burgemeester toont zich van haar beste kant.
Net als de ereburgemeester.
En dit zijn de winnaars.
Applaus!


Sprookjeswedstrijd Grimm 

De winnaar van de sprookjeswedstrijd Grimm is bekend!

De onschuldige hand van Mieke trok het formulier van Kaine Willemsen uit de doos met winnende deelnemers. Kaine zit in het 3e leerjaar van Vrije Basisschool Etikhove, zij winnen dus een schoolreis naar de Efteling!

Proficiat!