• Home
  •  » Activiteiten

Z+ : een nieuwe wandelroute met unieke zitobjecten 

Op zondag 10 juni wordt Z+, een nieuwe wandelroute in onze gemeente, officieel geopend. Z+ staat voor 'zitten met een plus'. Op 5 locaties langs deze route werden bijzondere zitobjecten geplaatst, stuk voor stuk zitobjecten met een plus.

De wandelroute bestaat uit 2 lussen, goed voor 7,5 en 4,5 km wandelen langs trage wegen, tussen de velden, met magniefieke vergezichten en langs zalige plekjes ... Het bijzondere landschap van onze gemeente, in het hart van de Vlaamse Ardennen, staat centraal. De unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vincke & Thijs Urban, maken de beleving van het eindeloze landschap compleet en geven een extra aan de stop onderweg. 

Lus 1 is goed voor 7,5 km wandelplezier. Op deze route, die vertrekt aan het kerkje van Kerkem, ontdek je 3 Z+ objecten. Lus 2, de kleinere lus, laat je 4,5 km wandelen. Starten kan in Terbeke of in Louise-Marie. In het laatste geval is er een aanlooproute van 800 meter, waardoor je een wandeling van 6 km krijgt. Langs lus 2 zorgen 2 Z+ objecten voor een bijzondere beleving. 

Wandel Z+ in op zondag 10 juni

Op zondag 10 juni kan je de hele dag de nieuwe Z+ wandelroute ontdekken.

We starten de dag om 9.30 uur op het dorpsplein in Kerkem met een officiële inhuldiging door het college van burgemeester en schepenen, in aanwezigheid van de juryleden, ontwerpers en makers.

Aansluitend kan je tot 16 uur de wandeling aanvatten; plaats van vertrek is het dorpsplein in Kerkem. Die dag ontdek je langs de route niet enkel de zitobjecten van de ontwerpers, maar tref je onderweg ook een aantal standjes met eten, drinken, muziek en workshops.

Tijdens de opening wandel je de lus van 7,5 km. De 2 zitobjecten van de kleine lus kan je makkelijk meepikken zonder daarom die tweede lus ook volledig te wandelen. De fervente wandelaars kunnen uiteraard kiezen voor de volle 12 km. 

Muziek en workshops

Langs het parcours kan je je wagen aan creatieve workshops voor groot en klein.
Geef ook je ogen en oren de kost bij Pigeon on Piano. In deze duiventil, de kleinste concertzaal ter wereld, speelt Katrien 'Pigeon' Verfaillie de mooiste pianomuziek. 

Picknick

De mooie plekjes langs de wandeling lenen zicht uitstekend voor een picknick onderweg! 
Bestel je picknick ten laatste op maandag 4 juni en haal hem op bij de start van de wandeling. 

  • Een picknickpakket voor volwassenen kost 12 euro. Je krijgt hiervoor 1 bruine piccolo, 1 witte pistolet, boter, 2 sneetjes jonge kaas, 2 sneetjes salami, een caprice des dieux kaasje, 1 gekookt eitje, 250g kerstomaatjes, 200g fruitsla, 1 flesje fruitsap, 1 flesje water. 
  • Een picknickpakket voor kinderen kost 6 euro. Je krijgt hiervoor 2 sandwiches, 2 sneetjes jonge kaas, 1 babybelkaasje, 1 portie choco, 1 fruityoghurt, 1 appel, 1 brikje fruitsap, 1 zakje met 2 princekoeken, 1 minizakje snoepjes. 

De gereserveerde picknickpakketten kan je afhalen om 9.30, 10.30, 11.30 en 12.30 uur (mail het uur dat jij je pakket komt afhalen naar vrijetijd@maarkedal.be). Breng zelf je rugzak en eventueel een koelelement mee. In het pakket zit een setje met mes, vork, lepel en serviette. 

Bestel online je picknickpakketten voor 4 juni! 

 

Koffie, taart, een drankje, een worstje op de bbq ...

Langs de route kan je je dorst lessen bij de drankenstand van Davidsfonds Maarkedal, je honger stillen met een bbq-worst (tussen 11 en 13 uur en tussen 16 en 18 uur), vakkundig klaargemaakt door Sema of genieten van koffie met een stuk ambachtelijke taart, ovenvers bereid door de dames van KVLV Etikhove. Hartelijk dank aan deze verenigingen voor de samenwerking! 

Deel jouw foto's! 

Heb je mooie foto's genomen tijdens de Z+ wandeling en bij de Z+ objecten? 
Vergeet zeker niet jouw mooiste foto’s te posten op sociale media. Gebruik hierbij de hashtags #z+, #maarkedal, #maarkedalmoetjebeleven en #vlaamseardennen.

De Z+ wedstrijd 

Via een wedstrijd ging het gemeentebestuur op zoek naar bijzondere zitobjecten, ontworpen voor een specifieke locatie langs de wandelroute. Aan die wedstrijd deden 51 vormgevers, zowel professionals als amateurs, mee. Zij dienden samen precies 100 ontwerpen in. De jury, bestaande uit Johan Valcke, jarenlang directeur van en drijvende kracht achter Design Vlaanderen, vormgevers Elisabeth Leenknegt en Ben Storms, kunstenaar Matthieu Ronsse en boomverzorger Peter Vosters kregen de moeilijke taak om uit alle inzendingen die ontwerpen te kiezen die het meest beantwoordden aan de opdracht: creëer een unieke zitplaats die aan wandelaars en fietsers een extraatje biedt tijdens de stop onderweg.

Na een eerste selectie en een ontmoetingsmoment tussen jury en ontwerpers, selecteerde de jury 3 ontwerpen, die opvielen door de subtiele en vanzelfsprekende manier waarop ze geïntegreerd worden in het landschap. Ze voegen op een heel bescheiden manier iets toe aan en benutten de structuur van de site en laten op die manier het landschap de hoofdrol spelen in plaats van de aandacht naar zich toe te trekken.

De geselecteerde zitobjecten zijn van de ontwerpers Marthe Vanthuyne, Kai Kinnaer (dit ontwerp wordt in een latere fase uitgevoerd) en Floris Vincke & Thijs Urban.

Naast de 3 geselecteerde ontwerpen, werden in overleg met de jury nog 2 ontwerpers, die ook deelnamen aan de wedstrijd, aangeduid om in opdracht een nieuw ontwerp in te dienen. Jan Detavernier en Karel Verhoeven viel die eer te beurt.


Z+ is een initiatief van de gemeente Maarkedal met financiële steun van Platteland Plus.
 

 

 

 


 

Doe mee aan de 10.000 stappenclash! 

De gemeente Maarkedal doet mee aan de Vlaamse 10.000-stappenclash.
Van 1 tot en met 31 mei zullen 200 deelnemende steden en gemeenten tegen elkaar strijden en zoveel mogelijk stappen zetten.
Alle deelnemende steden en gemeenten worden naargelang het aantal inwoners ingedeeld in een categorie. Op deze manier maakt iedereen een eerlijke kans, zowel de kleine gemeenten met minder inwoners als de grote steden.

Stap jij mee en help je zo Maarkedal naar de overwinning?
Deelnemen is eenvoudig en gratis. Registreer je via de website www.10000stappen.gezondleven.be of via de app 10.000 stappen en sluit je aan bij de groep ‘Maarkedal’.
Geef van 1 tot en met 31 mei elke dag jouw stappen in; dat kan handmatig of automatisch.

Doe mee en maak zo van Maarkedal de actiefste gemeente van Vlaanderen!

Meer informatie en tips: www.10000stappen.gezondleven.be 


 

Avonturensportdag voor jongeren van 10 tot 15 jaar 

Op donderdag 23 augustus organiseert de Burensportdienst Vlaamse Ardennen een avonturensportdag voor jongeren van 10 tot 15 jaar. 

Deze activiteit duurt een hele dag (van 9 tot 16 uur) en vindt plaats bij 'The Outsider' aan de Donk in Oudenaarde. 

Er is keuze uit 3 formules: 

  • Formule 1: waterski-initiatie, touwentoren, moerasparcours en laserbattle
  • Formule 2: touwentoren, moerasparcours, blote voetenpad, kajak en laserbattle
  • Formule 3 (enkel voor +12): klimmuur, death ride, touwentoren, moerasparcours en arrowtag

De kostprijs voor deelname, inclusief drankje en busvervoer, bedraagt 15 euro per persoon. De bus vertrekt op het dorpsplein in Etikhove om 8.30 uur. 
Deelnemers brengen hun eigen lunchpakket mee. 

Reserveer je plaatsje via je gezinsaccount bij ticketgang.
Stuur ook een mailtje naar de dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be met vermelding van de formule van jouw keuze.
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!  

 

 

Gebruikersonderzoek naar bibliotheekgebruik 

Half februari startte een nieuw grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar bibliotheekgebruik. Onderzoeksgroep TOR  van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt, onder leiding van professor Ignace Glorieux, het bibliotheekgebruik in Vlaanderen en Brussel. Er wordt gepeild naar de tevredenheid, aard van gebruik, zoekstrategieën en wensen van volwassen bibliotheekgebruikers in 107 Vlaamse en Brusselse bibliotheken.

Surf naar www.bib2018.be, het invullen van deze vragenlijst duurt een 20-tal minuten.

Je deelname is erg belangrijk; enkel op die manier komen we te weten wat je over de bibliotheek denkt en wat jouw wensen zijn! Alvast bedankt.


 

Bewegen op verwijzing: huisarts en beweegcoach bevrijden je uit je zetel 

Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zingem en Maarkedal willen hun inwoners meer kansen geven om te bewegen. Want, de Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag stil en meer dan de helft van de volwassenen beweegt te weinig. Sinds kort loopt het project ‘Bewegen op Verwijzing’ in deze gemeenten. Via dit project kunnen huisartsen voortaan hun patiënten doorverwijzen naar Lynn en William, de professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coaches, voor persoonlijke begeleiding op maat.

Een beweegplan op maat
Via Bewegen op Verwijzing kan de huisarts zijn of haar patiënten met verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Dit zijn professionele coaches die de deelnemers helpen gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen.

Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de deelnemer. De coach blijft de deelnemer motiveren en ondersteunen bij de uitvoering van het beweegplan. Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, bewegingstussendoortjes op het werk, al fietsend om een boodschap… Uiteindelijk wordt beweging een onderdeel van de dagelijkse activiteiten.

Bewegen op verwijzing-coach
In de regio Oudenaarde gaan 2 coaches aan de slag. Deze enthousiaste en gediplomeerde coaches zijn gevestigd op goed gekende en toegankelijke plaatsen in de gemeente. Voor Maarkedal is dit in het administratief centrum.

Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Daardoor betaal je zelf slechts 5 euro per kwartier. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 1 euro per kwartier. Ook mutualiteiten komen tussen. Vraag je verwijsbrief bij je huisarts!

Voordelen
Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt dankzij dergelijke begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Contact en meer info
Dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52
www.bewegenopverwijzing.be 
www.bovoudenaarde.be


 

Lessenreeks yoga 

De lessenreeks yoga start na Nieuwjaar op dinsdag 16 januari. Aansluiten is steeds mogelijk, ook na deze eerste les. 

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.

 

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.

 


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, iedereen vanaf 55 jaar is welkom! 
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... Plezierig sporten staat centraal in deze lessen, die open staan voor alle 55-plussers van in en buiten de gemeente.

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. De lessenreeks start na Nieuwjaar op 9 januari. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

Reis naar TsjechiŽ met het jumelagecomitť 

In 2018 plant het jumelagecomité een wellnessreis naar het Tsjechische Marianské Lasné (Mariënbad) van zondag 3 tot en met zaterdag 9 juni, met verblijf in het viersterrenhotel Cristal Palace. Uiteraard staat ook een bezoek aan Horšovský Týn op het programma.

De reis gaat per trein tot Nürnberg en dan met de bus naar Mariënbad. De richtprijs is 750 euro voor een tweepersoonskamer en 850 euro voor een éénpersoonskamer. Het aantal plaatsen is beperkt tot 25 personen. Wie te vinden is voor een ontspannende trip met een vleugje cultuur, kan dus best niet aarzelen. 

Het volledige programma kan je hier bekijken.

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij de leden van het jumelagecomité:

  • Paul Opsomer: 0472 88 31 99
  • Jean-Pierre D’hondt: 0477 36 57 11
  • Fernand Marist: 0496 30 80 21