• Home
  •  » Activiteiten

Sportgala 2018 

In 2018 is het, na de kampioenenhulde in 2017, weer tijd voor een echt sportgala, waarbij we niet alleen de kampioenen huldigen, maar waarbij ook de trofeeën voor sportfiguur, sportbelofte en sportverdienste worden uitgereikt.

Op vrijdag 23 februari is het zover! Die avond zet de sportraad de echte HELDEN in de spotlights.... 

Interesse om dit evenement bij te wonen? Reserveer tijdig je plaatsje via vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52. Pas na bevestiging door de dienst Vrije Tijd is je inschrijving definitief. 

 


 

 

Vorming rond ADHD in het jeugdwerk  

De dienst Vrije Tijd organiseert in samenwerking met de jeugdraad en  vzw Oranje (jeugdwerk voor Allen) een vorming rond ADHD in het jeugdwerk. 

De vorming staat open voor (toekomstige) begeleiders in het jeugdwerk (jeugdbewegingen, speelpleinwerking….)

Tijdens deze vorming maak je kennis met de leefwereld van kinderen en jongeren met ADHD, je leert hun mogelijkheden en beperkingen kennen. Je komt te weten hoe je met deze kinderen kan omgaan. 

 


Praktisch:
Vrijdag 2 maart om 19.30 uur
Polyvalente zaal Maarke-Kerkem
Duur: ongeveer 2 uur 
Inschrijven kan tot dinsdag 27 februari via mail: vrijetijd@maarkedal.be


 

Jeugdboekenmaand 

Maart is Jeugdboekenmaand in de bibliotheek! Dit jaar is het thema “Eureka - wetenschap en techniek” en de bibliotheek en gezinsbonden van Maarkedal zorgen opnieuw voor een vol programma:

Derde graad: "Van Film naar virtual reality"

Voor de kinderen van de derde graad lager onderwijs organiseren we een workshop “Van film naar virtual reality” op woensdag 7 maart om 14 uur in de bibliotheek. In deze workshop maken we samen een kort filmpje in 360°-video over jouw leefwereld. We beginnen met het uitschrijven van een verhaallijn die we daarna binnen (of buiten) gaan opnemen. De opname gebeurt in één lange 'take' waarbij we met de 360°-camera rondwandelen en er rondom ons vanalles gebeurt. Op die manier lijkt het alsof je middenin een scène staat. We bekijken de film ook via een virtual reality bril en publiceren het filmpje (indien we van alle ouders toestemming hebben) op YouTube 360, zodat je vrienden en familie het kunnen bekijken.

Wil je graag meedoen aan deze workshop? Schrijf je dan nu in via bibliotheek@maarkedal.be of in de bibliotheek!

Eerste en tweede graad: "Knotsgekke proefjes!"

De kinderen van de eerste en tweede graad kunnen de wetenschapper in zichzelf bovenhalen! Jullie kunnen knotsgekke proefjes doen in de bibliotheek op woensdagnamiddag 7, 14 en 21 maart en op vrijdagnamiddag 9, 16 en 23 maart. Wie weet ben jij wel de volgende Einstein?!

Wedstrijd: Wie wordt de Eurek(l)a(s) van 2018?

Maar ook met je klas kan je meedoen aan de wedstrijd: “Wie wordt de Eurek(l)a(s) van 2018?” Bedenk een leuke wetenschappelijke proef met je klas, maak er een filmpje over en win een tof science gadget en een boekenbon voor plezante boeken! De filmpjes moeten jullie voor 26 maart sturen naar bibliotheek@maarkedal.be


 

Claus wandelt 

Op 19 maart 2018 is het tien jaar geleden dat Hugo Claus (1929-2008), één van Vlaanderens meest bekende schrijvers, overleed. Deze culturele duizendpoot - hij was niet alleen romancier, toneelauteur en dichter, maar ook kunstschilder en filmmaker - woonde van 1964 tot 1970 in Nukerke. Samen met zijn vrouw Elly Overzier en zoontje Thomas verbleef hij in de 18de-eeuwse hoeve met huidig adres Tenhole 3. Claus schreef 'Nukerke is een gehucht, daar is Onze Lieve Heer nog niet voorbij geweest'. 

Tien jaar na zijn dood brengen we in Maarkedal hulde aan deze Vlaamse reus.
 

Muziekprogramma Claus wandelt 

Een avondvullend muziekprogramma van Steef Verwée met beeld, theater en zang op teksten van Hugo Claus, die hij schreef toen hij in Nukerke woonde. Deze voorstelling werd speciaal voor Maarkedal gemaakt. Een aanrader!
Elke aanwezige krijgt bovendien een mooi aandenken: de digifile-cd 'Claus wandelt te Nukerke' met wandelroute en vijf nieuwe 'Verwée-Claus' composities. 

Met: 

Patricia Beyens, zang
Dr. Françoise Vanhecke, zang
Steef Verwée, zang en presentatie
Prof. Herman Streulens en het Liliane Soudan Koor
Eddy Aelbrecht, piano
Dankaart Elst, cello
Prof. Herman Streulens bespeelt het 18de-eeuwse de la Haye - Van Peteghem orgel
André Appeldoorn, licht en geluid
Jan Demets, film 'Molenlandschap' 
Guido Vanderauwera vertolkt een act uit het toneelstuk 'Claus' van Steef Verwée voor Tinnenpot 

Praktisch:
Zaterdag 10 maart om 20 uur
GC het Marca, Maarkeweg 65 A
Tickets kosten 15 euro
Tickets zijn te koop in de Bibliotheek en bij de dienst Burgerzaken of kunnen hieronder online aangekocht worden. Betaalde tickets worden niet teruggenomen.
 


Erfgoedwandeling Hugo Claus 

We openen de wandeling Hugo Claus op zondag 18 maart met een paar gegidste wandelingen. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en leidt langs de mooiste verharde en onverharde wegen van Nukerke. De Gidsen Vlaamse Ardennen Extra tonen de plekjes die een link hebben met het verblijf van de familie Claus in Nukerke en vergasten ons tegelijk op een paar sappige verhalen. 
Elke deelnemer krijgt bovendien een mooi aandenken: de digifile-cd 'Claus wandelt te Nukerke' met wandelroute en vijf nieuwe 'Verwée-Claus' composities. 

Praktisch:
Zondag 18 maart
Gegidste wandelingen om 10 en 14 uur
Vertrekplaats: Gemeenteschool Nukerke, Holandstraat 22
Deelname: 2 euro per persoon (ter plaatse te betalen)
Vooraf inschrijven is verplicht en kan via onderstaande links. 


Molen Ter Hengst opent de deuren

Molen Ter Hengst ligt in vogelvlucht op amper 700 meter afstand van de hoeve waar Claus woonde. Op zondag 18 maart staat de molen open voor het publiek. Meester-molenaar Bernadette Dingenen geeft een rondleiding met uitleg over de werking en de geschiedenis van de molen. Bij voldoende wind zullen de wieken draaien.  

Praktisch:
Zondag 18 maart van 10 tot 18 uur
Ommegangstraat 52 
Ingang via het wandelpad vanaf Ten Hole 
Meer weten over de molen: www.molen-ter-hengst.be

Meer informatie: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52. 


 

Bewegen op verwijzing: huisarts en beweegcoach bevrijden je uit je zetel 

Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zingem en Maarkedal willen hun inwoners meer kansen geven om te bewegen. Want, de Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag stil en meer dan de helft van de volwassenen beweegt te weinig. Sinds kort loopt het project ‘Bewegen op Verwijzing’ in deze gemeenten. Via dit project kunnen huisartsen voortaan hun patiënten doorverwijzen naar Lynn en William, de professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coaches, voor persoonlijke begeleiding op maat.

Een beweegplan op maat
Via Bewegen op Verwijzing kan de huisarts zijn of haar patiënten met verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Dit zijn professionele coaches die de deelnemers helpen gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen.

Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de deelnemer. De coach blijft de deelnemer motiveren en ondersteunen bij de uitvoering van het beweegplan. Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, bewegingstussendoortjes op het werk, al fietsend om een boodschap… Uiteindelijk wordt beweging een onderdeel van de dagelijkse activiteiten.

Bewegen op verwijzing-coach
In de regio Oudenaarde gaan 2 coaches aan de slag. Deze enthousiaste en gediplomeerde coaches zijn gevestigd op goed gekende en toegankelijke plaatsen in de gemeente. Voor Maarkedal is dit in het administratief centrum.

Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Daardoor betaal je zelf slechts 5 euro per kwartier. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 1 euro per kwartier. Ook mutualiteiten komen tussen. Vraag je verwijsbrief bij je huisarts!

Voordelen
Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt dankzij dergelijke begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Contact en meer info
Dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52
www.bewegenopverwijzing.be 
www.bovoudenaarde.be


 

Lessenreeks yoga 

De lessenreeks yoga start na Nieuwjaar op dinsdag 16 januari. Aansluiten is steeds mogelijk, ook na deze eerste les. 

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.

 

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.

 


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, iedereen vanaf 55 jaar is welkom! 
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... Plezierig sporten staat centraal in deze lessen, die open staan voor alle 55-plussers van in en buiten de gemeente.

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. De lessenreeks start na Nieuwjaar op 9 januari. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

Reis naar TsjechiŽ met het jumelagecomitť 

In 2018 plant het jumelagecomité een wellnessreis naar het Tsjechische Marianské Lasné (Mariënbad) van zondag 3 tot en met zaterdag 9 juni, met verblijf in het viersterrenhotel Cristal Palace. Uiteraard staat ook een bezoek aan Horšovský Týn op het programma.

De reis gaat per trein tot Nürnberg en dan met de bus naar Mariënbad. De richtprijs is 750 euro voor een tweepersoonskamer en 850 euro voor een éénpersoonskamer. Het aantal plaatsen is beperkt tot 25 personen. Wie te vinden is voor een ontspannende trip met een vleugje cultuur, kan dus best niet aarzelen. 

Het volledige programma kan je hier bekijken.

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij de leden van het jumelagecomité:

  • Paul Opsomer: 0472 88 31 99
  • Jean-Pierre D’hondt: 0477 36 57 11
  • Fernand Marist: 0496 30 80 21